Makiko Nishikaze 18.8.–4.9.2022

PIKISAARI BIENNAALI 2022

Makiko Nishikaze 18.8.–­4.9.2022
”Olen täällä” – paikkasidonnaisia ääni- ja videoteoksi

Makiko Nishikazen ”Olen täällä” – paikkasidonnaiset ääni- ja videoteokset ovat syntyneet Oulussa Art Hub Pikisaaren taiteilijaresidenssin työskentelyjakson aikana heinä-elokuussa. Heti Ouluun saavuttuaan Makiko on havainnoinut ympäristöä intensiivisesti, sekä akustisesti että visuaalisesti, ja dokumentoinut ympäristön tarjoamia erilaisia mielenkiintoisia ääniä ja liikkuvia kuvia. Tästä materiaalista hän on luonut uusia video- ja äänisävellyksiä. Viime kesänä Makiko oli mukana Art Hub Pikisaaren Olet tässä -yhteisöllisessä taideprojektissa johdattamassa tutkimaan ympäristön ääniä ja vangitsemaan niitä visuaalisin keinoin. Myös tähän näyttelyyn liittyy tapahtumia, joihin kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita osallistumaan.

Makiko on pitkään ollut kiinnostunut musiikin suhteesta sitä ympäröivään tilaan. Hän hyödyntää tilaa itsessään instrumenttina, joka yhdistää visuaaliset ja akustiset vaikutelmat yhdeksi kokonaisuudeksi. Työssään Makiko käyttää hyväkseen perinteisten soitinten lisäksi myös arkipäiväisiä esineitä ja materiaaleja. Hänen työskentelynsä teemana on kuuntelu ja havainnointi niin akustisesti kuin visuaalisestikin. Viime vuosina hän on tehnyt videoteoksia – ”visuaalisia sävellyksiä”, usein ilman ääntä. Makikon luomisprosessi ei ole lainkaan systemaattinen, ennemminkin orgaaninen. Muusikkotaustansa vuoksi hän säveltää visuaalisia kuvia samalla tavalla kuin musiikkiakin: muuttaen nopeutta, sävyjä ja kerrostuneisuutta. Se on kuuntelua silmillä. Perinteissä sävellystyössä Makiko on keskittynyt kosketinsoittimiin. Hän on säveltänyt monia kappaleita pianolle, klavikordille ja cembalolle, joita hän esittää itse. Perinteisellä tekniikalla hän yrittää luoda monia erilaisia sointikerroksia. Hänen sävellyksensä ei ole suunnattu johonkin omalaatuiseen tai upeaan lopputulokseen, vaan pikemminkin oppaaksi kohti korkeampaa kuuntelukykyä.

Makiko Nishikaze (s. 1968 Wakayama, Japani) on Berliinissä asuva säveltäjä, esiintyjä ja mediataiteilija. Hän on opiskellut säveltämistä ensin Japanissa, sitten Mills Collegessa Kaliforniassa Yhdysvalloissa Alvin Curranin johdolla ja valmistui sittemmin Berliinin taideyliopistosta. Tällä hetkellä hän opettaa Weimarin Bauhaus -yliopistossa mediatutkimuksen osastolla, jossa hän työskentelee lukuvuonna 2022-23 tutkijana. Aiemmin hän on toiminut apulaisprofessorina Wakayaman yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa Japanissa. Makiko on ollut Suomessa Gösta Serlachiuksen taidesäätiön Serlachius-residenssissä Mäntässä ja Taidekeskus KulttuuriKauppilassa Artist-in-Community-residenssijaksolla Iissä. Oulussa hänen teoksiaan on ollut esillä Neliö-Galleriassa kansainvälisessä ryhmänäyttelyssä VIDE/tyhjyys. 

Näyttelyn tapahtumat:

20.8. ja 25.8. kello 13 Pikisaari in Japanese? 
21.8. kello 14 Taiteilijatapaaminen: Makiko Nishikaze
27.8. kello 17 Bridge is our sound Theater – ääniperformassi
28.8. kello 14 dérive – kuljeskelu ”Listening with eyes – Seeing with ears”