Pikisaari Biennaali 2022

Pikisaari Biennaali on nykytaiteen tapahtuma Oulun Pikisaaressa 18.8. – 23.10.2022. Pikisaari Biennaali on kahden vuoden välein toistuva paikkasidonnainen ja yhteisöllinen taidetapahtuma, joka tuo nykytaiteen Pikisaareen. Pikisaari Biennaali toteutetaan ensimmäisen kerran vuonna 2022. Tapahtumapaikkana on Art Hub Pikisaari, joka on vuoden 2020 syksyllä perustettu pienimuotoinen taidekeskus, taiteen projektitila sekä yhteisöllinen kohtaus- ja tapahtumapaikka Oulun Pikisaaressa. 

 Yleisesti Biennaali tarkoittaa vuorovuosittain toistuvaa kansainvälistä nykytaiteen näyttelyä. Näistä tapahtumista vanhin on vuonna 1895 aloittanut Venetsian biennaali. Termiä on käytetty sittemmin myös muista taiteellisista tapahtumista. Nykyään maailmanlaajuisesti järjestetään yli 200 kansainvälistä biennaalia sisältäen muun muassa Gwangjun, Shanghain, São Paulon, Berliinin, Istanbulin ja Liverpoolin biennaalit. Suomessa viimeisin on vuonna 2021 aloittanut Helsinki Biennaali. Entä kuinka pieni biennaali voi sitten olla? Pikisaari Biennaali saattaa olla maailman pienin biennaali. Siihen kutsuttu kaksi taiteilijaa: säveltäjä, esiintyjä ja mediataiteilija Makiko Nishikaze Berliinistä ja kuvataiteilija Pernille Egeskov Kööpenhaminasta, joiden teoksia biennaali esittelee kahtena peräkkäisenä kokonaisuutena. Olemalla rehdisti pieni Pikisaari Biennaali haastaa pohtimaan pienten taidetapahtumien merkitystä ja tärkeyttä. Ensimmäinen Pikisaari Biennaali suuntaa katseen lähelle teemalla Olet tässä.

Makiko Nishikaze 18.8.–­4.9.2022
Pernille Egeskov 8.9.–23.10.2022