Kesällä 2023 Art Hub Pikisaaressa toteutettiin ”Keho on Dacha” taideprojekti, jossa olivat mukana projektin vetäjät tanssitaiteilija Tanja Råman ja graafinen suunnittelija-kuvataiteilija John Collingswood sekä kuvanveistäjä Minna Kangasmaa, kuva- ja mediataiteilija Tuomo Kangasmaa, valokuvaaja Janne-Pekka Manninen, kirjailija Jonna Pulkkinen, tanssitaiteilija Kaisa Rundelin ja toimittaja, yhteisötaiteen tekijä Lölä Florina Vlasenko. 

Keho on Dacha oli kolmivuotinen paikkasidonnaisen ja yhteisöllisen taiteen tutkimusprojekti, joka toteutui taiteilijaryhmän vetämänä kesinä 2021, 2022 ja 2023. Koneen Säätiön tukema projekti luotiin tukemaan taiteilijoiden verkostoitumista ja taiteellista tutkimusta. Viimeisen vuoden 2023 kesänä projektissa työskenneltiin kesäkuusta syyskuuhun kahdessa kulttuurisesti samankaltaisessa kohteessa – Oulunsalon Varjakassa ja Oulun Pikisaaressa. Monialainen työryhmä teki esityksellistä, sanallista ja visuaalista sekä yhteisöllistä taidetta vuorovaikutuksessa paikallisten yhteisöjen kanssa. 

Art Hub Pikisaaressa avautui Oulun Taiteiden yönä 17.8. Keho on Dacha näyttely, joka esitteli kesän 2023 aikana yhteisöllisesti toteutettuja taideteoksia. Näyttely oli avoinna yleisölle 3.9.2023 asti. Näyttelyn ohessa Art Hub Pikisaaressa oli useita kaikille avoimia maksuttomia tapahtumia, joissa nähtiin ja kuultiin tanssi- ja musiikkiesityksiä. Lisäksi oli työpajoja, joissa osallistujat pääsivät itse mukaan tekemään. Keho on Dacha oli yksi Art Hub Pikisaaren vuoden 2023 päätapahtumista. 

Keho on Dacha -projekti alkoi Koneen säätiön ”Suomen muuttuvat naapuruudet” -ohjelman kokeilevana ja taiteen uusia metodeja kehittävänä kolmivuotisena hankkeena kahdessa pienessä paikassa pohjoisessa – Suomessa Oulun Varjakassa ja Venäjällä Arkangelin Kalinushkassa. Projektin alkuperäinen idea ja lähtötilanne muuttui radikaalisti, kun Venäjä aloitti 24.2.2022 laittoman hyökkäyssodan Ukrainassa. Venäjän ja länsimaiden välisten suhteiden kiristyminen ja polarisoituminen teki taiteellisen yhteistyön jatkamisen venäläisten taiteilijoiden kanssa mahdottomaksi. Se nostatti ison kysymyksen siitä, kuinka Suomen ja suomalaisen yhteiskunnan naapuruussuhteet ja käsityksemme niistä ovat muuttuneet ja muuttumassa?

Keho on Dacha jatkui Suomessa paikallisten taiteilijoiden ja yhteisöjen kanssa Oulunsalon Varjakassa ja Oulun Pikisaaressa. Alkuperäinen ajatus kehosta puutarhan vertauskuvana säilyi mukana. Dacha on venäjänkielinen sana, joka tarkoittaa mökkiä ja maapalstaa siirtolapuutarhassa – omistajansa vihreää unelmakuplaa. 

”Keho reagoi, kipuilee, kukoistaa ja muokkaantuu kuin dacha suhteessa sitä ympäröivään poliittiseen ja sosiaaliseen maastoon. Keho kykenee ilmaisemaan myös silloin, kun sananvapautta on rajoitettu tai kun sopivia sanoja ei löydy.”